Puhelinliittymiä kannattaa aina vertailla ennen kuin sellaisen menee ostamaan. Liittymien hinnat vaihtelevat laidasta laitaan riippuen miltä operaattorilta sen ostat ja mihin käyttöön olet sen ostamassa. Halpa puhelinliittymä ei aina tarkoita hyvää puhelinliittymää, vaan sinun täytyy aloittaa tarpeisat. Olemme koonneet alle oppaan, jonka perusteella on helppo kartoittaa paras puhelinliittymä juuri sinun tarpeisiin.
Kartoita liittymän tarve
Riippuen mihin tarpeeseen olet puhelinliittymää ostamassa, riippuu mysö se mikä liittymä sinulle on halvin. Halvin ja paras puhelinliittyä on se joka maksaa vähiten ja joka pystyy vastaamaan tarpeisiisi. Tarpeet kannattaa kartoittaa seuraavien kysymyksien turvin:
- Teetkö paljon puheluita?
Jos teet paljon puheluita, tarvitset sellaisen puhelinliittymän jonka hintaan sisältyy rajaton määrä puheluita. Muuten sinun kannattaa vain varmistaa, että puheluiden määrät eivät ole rajoitettu täysin minimiin, jotta voit tarvittaessa käyttää liittymää puheluiden tekemiseen.
- Lähetätkö paljon tekstiviestejä?
Harvoin enää kukaan lähettää paljon tekstiviestejä - joten tästä ei kannata välittää, rajat ei periaatteessa pauku ostit sitten minkä tahansa liittymän. Jos olet kuitenkin iso tekstiviestien lähettelijä, niin kannattaa tarkistaa onko halvimmassa löytämässäsi puhelinliittymässä joitain rajoituksia tämän suhteen.
- Käytätkö puhelinliittymän nettiä vain perus selailuun?
Jos haluat että pystyt halvalla puhelinliittymälläsi myös käyttämään nettiä sujuvasti, niin varmista että netin käyttöä ei ole rajattu, eli liittymä on ns. "rajaton" puhelinliittymä. Tämän lisäksi pidä huolta että liittymän nopeus on vähintään 100 Mbit/s (jotkut operaattorit käyttävät merkintää 100 M). Näin varmistut että puhelinliittymä mitä olet ostamassa on tarpeeksi nopea. Jos käytät liittyymää todella paljon videoihin striimaamiseen, pelaamiseen tai muuhun käyttöön jossa ladataan isoja tiedostoja internetistä, niin silloin nopeudeksi kannattaa valita isompi kuin 100 M.
- Missä (maantieteellisesti) tulet käyttämään puhelinliittymääsi?
Jos asut korvessa - varmista että halpa liittymäsi toimii korvessa. Operaattorien sivuilta löytyy niinsanottuja kuuluvuuskarttoja joiden kautta voit varmistaa että puhelinliittymäsi kuuluvuus on taattu sillä alueella missä käytät sitä. E.g. kaikki puhelinliittymät ei toimi kaikkialla Suomessa yhtä hyvin. Voi olla että lapin erämaastossa Telian puhelinliittymät toimivat, mutta Elisan puhelinliittymät eivät toimi mikäli lähin (ainoa) masto mihin puhelin pystyy olemaan yhteydessä on Telian omistama.
- 4G vai 5G?
4G. Et tarvitse 5G liittymää. 5G tarkoittaa kalliimpaa hintaa, ja tehtäväsihän oli löytää halpa puhelinliittymä eikä kallis puhelinliittymä. Jos tarvitset 5G liittymän, et todennäköisesti lue tätä artikkelia. 5G kuuluvuus on todella huono Suomessa vielä monta vuotta (verkko vasta rakennetaan) ja se käytännössä tuo kuluttajille vain vähän hyötyä (nykyistä nopeampi netti, eli nettisivut lataa nopeammin, joskin jo nykyäänkin ne latautuu todella nopasti). Eli karta siis 5G liittymiä!
Kartoita vaihtoehdot
Nyt kun tiedät karkeasti ottaen minkälaista puhelinliittymää tarvitset, e.g.: 100 M 4G liittymä jossa on rajaton määrä puhetta ja tekstiviestejä + kattava kuuluvuus sillä alueella jossa asun. Tämän jälkeen sinun kannattaa kartoittaa eri puhelinliittymävaihtoehdot Suomessa toimivien puhelinliittmäoperaattorien nettisivuilta. Suomessa on onneksi vain kolme operaattoria käytännössä, joten halvan puhelinliittymän kartoittaminen on tehty todella helpoksi. Käytännössä sinun täytyy vierailla seuraavilla sivuilla ja ottaa hinnat ylös:
telia.fi
dna.fi
elisa.fi
Etsi jokaiselta sivulta halvin puhelinliittymä joka soveltuu sinun tarpeisiisi ja sen jälkeen vertaile näitä vielä keskenään. Eli loppujen lopuksi sinulla pitäisi olla kolme kappaletta (yksi per puhelinliittymäoperaattori) halpaa puhelinliittymää listattuna. Nyt vielä lopuksi vertaile mikä näistä on keskenään edullisin.
Halvimman puhelinliittymän valitseminen
Kun vertailet näitä kolmea eri puhelinliittymävaihtoehtoa, kannattaa huomioida mistä hinta koostuu. Jotkut operaattorit saattavat sisällyttää hintaan avausmaksuja (usein 3-5€) sekä määräaikaisuuksia. Lähtökohtaisesti määräaikainen puhelinliittymä on aina huono juttu, koska sinut on sidottu määräajaksi (usein 1 vuosi) tilaamaan kyseinen puhelinliittymä kyseiseen hintaan. Et pääse sopimuksesta vuoden sisällä irti, vaikka löytäisit halvemman puhelinliittymän sinä aikana. Eli määräaikaisuus ei ole hyväksi - joskin tämä on kaksiteräinen miekka. Usein määräaikainen puhelinliittymä on halvin, sillä operaattori voi antaa isomman alennuksen puhelinliittymästä tietäen että tilaat sitä vähintään vuoden ajan.
Tiedä mistä ostat
Usein halvin puhelinliittymä löytyy tiskin alta. Tämä on yleinen alalla oleva keino millä asiakas kuin asiakas saadaan ostamaan puhelinliittymä. Eli toisin sanoen, vaikka löytäisit eri operaattorien sivuilta edullisen puhelinliittymän, kannattaa aina tarkastaa tiskinalushinta esim. operaattorin liikkeestä tai soittamalla heidän myyntipalveluun. Halvin puhelinliittymä löytyy miltei aina tiskinalta. Kannattaa joskus piruuttain kokeilla kävellä operaattorin liikkeeseen sisään ja sanoa "Haluan teidän halvimman liittymän mikä teillä on tiskin alla kiitos!". Myyjät usein mukisematta kaivaa sen myyntijärjestelmästään ja näin halpa puhelinliittymä esittäytyy kasvojesi eteen.